07.10.2016

“Cami ve Kitap” Konulu Konferans Verildi

Kilis 7 Aralık Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ömer CİDE tarafından  'Cami ve Kitap' konulu konferans verildi.

Camiler ve Din Görevlileri Haftası dolayısıyla İl Müftülüğümüzce hazırlanan ve İl Müftülüğü Toplantı Salonunda düzenlenen programa, Kilis İl Müftüsü Mahmut KARATEPE, Elbeyli İlçe Müftüsü Bestami YIRTICI, Emekli Doç. Dr. Mehmet YALVAÇ ve çok sayıda din görevlisi katıldı.

Program İlimiz Merkez Murtaza Paşa Camii Görevlilerinden Hfz Kemal CANARSLAN tarafından okunan Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Programın açılış konuşmalarına hepimiz ve tüm İslam alemi için yeni hicri yılın ve muharrem ayının hayırlar getirmesini dileyerek başlayan İl Müftümüz Mahmut KARATEPE, Diyanet İşleri Başkanlığınca ülke genelinde her yıl 01-07 Ekim 2016 tarihlerinde kutlanan Camiler ve Din görevlileri Haftasının bu yıl ki teması “Cami ve Kitap” olarak belirlendi.

Hafta kapsamında bir dizi etkinlikler yapıldı, yapılıyor, yapılacaktır. Kadim geleneğimizde olduğu gibi günümüzde de camileri kitaplarla buluşturmak, her bir camimize mütevazi de olsa bir kitaplık/kütüphane kazandırmak, var olan kitaplıkları/kütüphaneleri zenginleştirmek, kitaplar vasıtasıyla toplumu dini konularda aydınlatmak, vatandaşlarımıza okuma alışkanlığı kazandırmak, camilerimizi ilim ve irfan mektebine dönüştürmek amacıyla "Camiler ve Din Görevlileri Haftası Merkez Komisyonu"nun kararıyla her yıl ayrı bir temayla işlenen Camiler ve Din Görevlileri Haftası 2016 teması "Cami ve Kitap" olarak belirlenmiştir” dedi.

“Bugün burada inşallah hulusi kalp ve salih niyetle bir aradayız. Bir muhakeme, muhasebe yaptık. O yapmamız gerekenlerin devasa büyüklüğü karşısında elbette aciziz, ancak hulusi kalbimiz ve salih niyetimiz inşallah Rabbimizin yüksek yardımıyla bereketlenerek bir şeyler yapmamıza vesile olur” dedi.

Cami ve din görevlileri konusunda toplumun muhteşem bir itibarı olduğunu, ancak bu itibarın sürekliliği için kitabın gerekliliği kadar kitap okumanın ne denli önem arzettiğini hatırlatarak sözü konuşmacımız bıraktı.

Kilis 7 Aralık Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ömer CİDE, “

Milletlerin aklı, kitapla büyür ve gelişir. Kimler fazla kitap okuyorsa az okuyanlara hükmeder”

okumanın önemi ve işlevi: gelişmiş ülkelerin karşılaştıkları okuma alışkanlığı sorununu ciddi ve hızlı bir biçimde ele alarak çözümlemiş olmaları okumanın özellikle toplumsal önemini ortaya koymaktadır.” Diyerek Türkiye’de okuma üstüne bazı itatiklerle

• Türkiye’de yaklaşık 82 bin cami, 90 bin din görevlisi bulunmaktadır. Her 855 kişiye bir din görevlisi düşmektedir.
  • Din görevlilerinin imajı, Cumhuriyet döneminde yapılan menfi propaganda yüzünde bozulmuş durumdadır. Yalnız şunu da unutmamak gerekir ki bozulan bu imajda bizim payımız olup olmadığını kendimize sormalıyız.
  • Din görevlileri bu memleketin tuzudur. Toplumu bozulmadan kurtarması gereken kişilerdir. Ancak tuz bozulmamalıdır!

Dinî bilgiler açısından doyurulmayan insanlar bu ihtiyaçlarını başka kaynaklardan doyuracaklardır.

İnsanların tatmin eden bilgileri ancak kendisini yetiştirmiş din görevlileri tarafından verilebilir. Din konusunda bilgisi yetersiz olan din görevlilerinin toplumda itibarı kalmaz.

• Bilgi açısından donanımlı, söyledikleri ile yaptıkları birbiriyle uyumlu din adamları toplum nazarında her zaman muteber olacaktır.
  • «Bir topluluk kendi içinde olanı değiştirmedikçe Allah onları asla değiştirmez» ilkesiyle hareket ederek, kitap okuyanlarımız bu alışkanlığını devam ettirsin artırma imkânı varsa arttırsın, yeterli düzeyde bu alışkanlığı edinmeyenlerimizde bu alışkanlığı bir an önce edinsin.
  • Bir din görevlisi olarak da en önce İslam dinin temel kaynakları olan Kur’an ve Sünneti okuyup anlayalım.” Dedi.

Program İl Müftümüz Mahmut KARATEPE’nin Kilis 7 Aralık Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ömer CİDE’ye çiçek takdimiyle sona erdi.