30.07.2020

KİLİS MÜFTÜSÜ ABDURRAHMAN ŞAHİN’ İN 2020 KURBAN BAYRAMI MESAJI

Rabbimize Hamdolsun. İslam âlemi olarak bir Kurban Bayramını daha idrak etmenin sevincini yaşıyoruz.

Kurban Bayramı ve Kurban zamanı, Hz. İbrahim’in duasında belirtildiği üzere müminlerin tek yürek, tek vücut olarak, Kâbe’de tavaf ettikleri, Arafat’ta toplanarak hac farizasını yerine getirdikleri mübarek zaman dilimleridir.

Kurban, Allah’a teslimiyetin ifadesidir. Kurban kesilirken dua olarak okunan ayet-i kerimeler, müminlere her fırsatta teslimiyet ruhunu hatırlatmaktadır. Ayrıca Kurban Bayramı, İslam’ın temel ibadetlerinden biri olan haccın ifa edildiği, milyonlarca müminin Allah’a teslimiyetle Mekke’de bir araya geldiği mübarek bir zamandır. Ne var ki, bugün tüm dünyayı etkisi altına alan küresel salgın nedeniyle bu sene Mescid-i Haram, Arafat, Müzdelife ve haccın diğer mekânları mahzun kalmıştır. Büyük bir aşk ve heyecanla dünyanın her tarafından Müslümanları ortak bir değer etrafında bütünleştiren bir ibadetin eda edilememesi, kutsal beldelerin özlemiyle yanan gönülleri derinden üzmüştür. Bu sebeple bayramların birleştirici, teskin ve teselli edici özelliğine her zamankinden daha fazla ihtiyacımız vardır. İnsanlık olarak içerisinden geçtiğimiz bu zor süreçte bayramların hatırlattığı değerler ve hayatımıza kattığı güzellikler büyük bir nimet ve imkân olarak görülmelidir.

Bayram vesilesi ile bahsetmek istediğim bir diğer konu ise 86 yıllık hasretin ardından fethin sembolü Ayasofya cami-i şerifi’n ibadete açılmasıdır. Şu kısacık ömrümüzde Rabbimiz bize bunu gösterdi hamdolsun, bu milletimizin kararlılığı ve imanlı duruşunun bir göstergesidir. Rabbimizin yardımıyla ve milletimizin bu imanlı duruşuyla bütün sıkıntıları aşacağımıza ve daha huzurlu bayramlara ulaşacağımıza inancım tamdır.

Diğer yandan Diyanet İşleri  Başkanlığımız   Yurtiçi ve Yurtdışında Vekâleten Kesilen kurbanlarla darda ve zorda kalan Müslüman kardeşlerimizi, dünyanın muhtelif yerlerinde büyük acı ve ızdırap yaşayan, zulme uğrayan mazlum ve mağdur kardeşlerimize ulaştırmakla onları asla unutmadığını göstermektedir.

Bu duygu ve düşüncelerle milletimizin, gönül coğrafyamızın ve İslâm âleminin mübarek Kurban Bayramlarını tebrik ediyor; bayramın başta ülkemiz olmak üzere âlem-i İslâm’ın tüm insanlığın barış ve huzuruna vesile olmasını Rabbimden niyaz ederek; dualarımızın kutsal topraklarda dualarla kabul olması dileğiyle selam, hürmet ve muhabbetlerimi sunuyorum.

Abdurrahman Şahin

Kilis Müftüsü