28.10.2020

KİLİS İL MÜFTÜSÜ ABDURRAHMAN ŞAHİN’İN MEVLİT KANDİLİ MESAJI

Alemlerin Rabbinden Alemlere rahmet olarak gönderilen, şahit, müjdeleyici, uyarıcı, Allah’a çağıran bir davetçi ve nur saçan bir kandil olduğu Kur’an-ı Kerim’de bildirilen Hz. Muhammed Mustafa (s.a.s)’in veladet yıl dönümünü idrak etmenin sevinci içerisindeyiz.

Bu gece, Mevlid Kandili yani Sevgili Peygamberimizin kamerî takvime göre doğduğu gecedir. Sevgili peygamberimiz, kamerî aylardan Rebi-ul-Evvel ayının 12. Pazartesi gecesi Mekke'de miladi 571 yılında  dünyaya gelmiştir.

Mevlidini idrak ettiğimiz Hz. Muhammed (sav), insanların bütün değer yargılarını kaybettikleri, kendi kız çocuklarını diri diri toprağa gömdükleri bir toplumdan çocukların el üstünde tutulduğu, çocuklara en büyük değerin verildiği bir toplum meydana getirmiştir.

Kur’an-ı Kerim’de “göz aydınlığı” olarak nitelendirilen çocuklara Sevgili Peygamberimiz, sevgi ve şefkatle yaklaşmıştır. Rahmet Peygamberi, onlara güzel bir isim verilmesini tavsiye etmiş, fikirlerine saygı göstermiş, onurlarını korumuş, karşılaştıklarında selam vermiş, onlarla oyun oynamış, yaptıkları veya yapmadıkları bir işten dolayı onları azarlamamıştır.

Peygamberimizin rahle-i tedrisinde yetişmiş olan güzide topluluk Sahabe-i Kiram da Peygamberimizden öğrendikleri güzel ahlak ilkelerini kendileri de uygulamak suretiyle sonraki nesillere aktarmışlardır. Ancak günümüzde sevgiyle büyütülmesi gereken çocukların sevgisiz ve ilgisiz büyümek zorunda kaldıkları, temel ihtiyaçlarından bile yoksun bırakıldıkları, hatta istismar edildikleri bir zamanda yaşamaktayız.

Üsve-i Hasene olan Peygamberimizin rehberliğine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde O’nun çocuklara karşı tutum ve davranışlarını yeniden hatırlamak ve hatırlatmak gayesiyle Başkanlığımız 2020 yılı Mevlid-i Nebi Haftası ana temasını “Peygamberimiz ve Çocuk” olarak belirlemiştir. Bu münasebetle hafta boyunca yapılacak etkinliklerde Peygamberimiz ve Çocuk konusu etraflıca anlatılacaktır.

Bu vesileyle Peygamber sevdalısı aziz milletimiz başta olmak üzere tüm İslam âleminin ve hassaten  işgal altındaki Karabağ topraklarını azad etmek için savaşan can Azerbaycanlı kardeşlerimizin Mevlid Kandilini tebrik ediyor, Yüce Rabbimizden en kısa sürede Azerbaycan ordusuna zafer nasip etmesini, İslam âleminin hidayetine ve salgın hastalıktan kurtulmasına vesile kılmasını, çocuklarımıza karşı görevlerimizi hakkıyla yerine getirebilmeyi nasip etmesini niyaz ediyorum.

Abdurrahman ŞAHİN

Kilis İl Müftüsü